اکنون کشورهای استعمارگر و سلطهگر، با بازیهای خود و بدون صرف هیچ هزینهای، کشورها را تسخیر میکنند و تحت سلطه میگیرند. این تئوری، یکی از تئوریهای مهم سلطه رسانهای است و بازیهای رایانهای، سهم بسزایی در ترویج این تفکر دارد:نمادهایی که در این بازیها القا میشوند، عبارتند از:
اسلام هراسی و ایران هراسی
اکنون کشورهای استعمارگر و سلطهگر، با بازیهای خود و بدون صرف هیچ هزینهای، کشورها را تسخیر میکنند و تحت سلطه میگیرند. این تئوری، یکی از تئوریهای مهم سلطه رسانهای است و بازیهای رایانهای، سهم بسزایی در ترویج این تفکر دارد:نمادهایی که در این بازیها القا میشوند، عبارتند از:
1. قدرت سیاسی آمریکا را به مخاطب القا میکنند.
2. کشورهای اسلامی و ایران را تخریبی و تروریسم و آمریکا مصلح این گروهند.
3. در این بازیها اگر گیمر مسلمان باشد، باید مسلمانی دیگر را در بازی بکشد، تا به مرحله بعد برود.
4. در بازیهای قدیمی کمونیسم و شوروی مخاطب و نماد شیطان، اهریمن و محور شرارت بود؛ اما بعد از فروپاشی شوروی و در بازیهای فعلی، اسلام مورد هدف و محور تروریسم محسوب میشود.
از این رو، به جای علامت داس و چکش، از نمادهای اسلامی مانند الله و رنگ سبز یا چفیه و ریش استفاده میشود.در سال 2005م. در بازی fivst to figkt گفته شد که سال بعد (2006م.) باید در جنگ شرکت کنید و افرادی با لباس روحانیون شیعه برای مقابله با شما میآیند و بر روی دیوار به زبان فارسی نوشته شده بود:
دشمنان شما در بازیها به سه دسته زیر قابل طبقهبندی هستند:
1. آلمان نازی و فاشیستها که شما برای مبارزه با آنان، به جنگ جهانی میروید. این در حالی است که زمان زیادی از این جنگ میگذرد؛ ولی همچنان سوژه خیلی از بازیهایی است که اکنون تولید میشوند؛ بازیهای مدال افتخار، ندای وظیفه و بازگشت به قلعه ولفنشتاین، از این نوع بازیها هستند.در بازی «بازگشت به قلعه ولفنشتاین»، تعداد زیادی از فرماندهان ارشد SS قصد دارند با توسل به تکنولوژی پیشرفته و قدرتهای ماورای طبیعی، موجوداتی را به وجود آورند که از آنها در جنگ با جهانیان استفاده کنند و شما در مأموریتهای ضداطلاعاتی خود در ارتش متفقین، بایستی از اجرای این پروژهها جلوگیری کنید والاّ جهان در آستانه نابودی قرار خواهد گرفت. دشمنان شما در این بازی، به صورت یک سرباز ساده آلمانی، نگهبان گارد آهنین، افسر نازی، دانشمند آلمانی، کارگران و مهندسان، زامبی شوالیه، زامبی آتشین و روبات مافوق سرباز، نمونهسازی شدهاند و شما میبایست همه آنها را نابود کنید.
2. کمونیسم به عنوان تروریسم و مخل در نظم جهانی؛ در این بازیها، کشورهای عضو اتحاد جماهیر شوروی سابق و دیگر کشورهای باقیمانده از دوران جنگ سرد، مثل کره شمالی و کوبا مطرح میشوند. از این دست بازیها میتوان از بازیهای جهانی در نزاع و نیز آژیر قرمز یاد کرد.بازی آژیر قرمز، یک بازی استراتژیک است که خطر کمونیسم را به بشریت و آمریکا گوشزد میکند. در این بازی، ارتش شوروی با تمام تجهیزات و امکانات خود به آمریکا حمله میکند و داستان بازی جهانی، سناریوی حقیقی جنگهای سرد بین دموکراسی و کمونیسم در سال 1989م. را تداعی میکند.
3. تروریستها؛ یعنی کشورها و دولتهای اسلامی؛ در این بازیها از رنگ سبز و نمادها و سمبلهای اسلامی، برای نشان دادن تروریستها استفاده میشود.استکبار جهانی و در رأس آن آمریکا، سعی دارد در بازیهای رایانهای، تجاوزهای خود را در میان مردم آمریکا و سایر ملتها، به ویژه نسل جوان و نوجوان و کودکان آنها، امری عادی و انساندوستانه و در راستای صلح و دموکراسی در سطح جهان نشان دهد. در این بازیها آمریکا، نماد خیر مطلق است و هر فرد، گروه و دولتی که مخالف نگاه و ارزشهایش باشد، محور شرارت جهانی است.
پس از فروپاشی شوروی، آمریکا به طور جدی سعی دارد کشورها و گروههای مسلمان را بزرگترین خطر برای صلح جهانی معرفی کند؛ زیرا به قول نظریهپردازان، اکنون حکومت آمریکا به جای اژدهای بزرگ، با مارهای سمّی، پرشماری یا به قول «کیسینجر»، با اسلام سیاسی به رهبری جمهوری اسلامی ایران رو به روست.
«ساموئلهانتینگتون» در همین رابطه میگوید:ما دشمنی جهانی داریم؛ با توان دسترسی به همه نقاط دنیا. این دشمن به ایدهای مسلح شده است و با تکنیکها، تسلیحات، سنگدلی و شقاوت، برای سلطهگری جهانی به میدان آمده است و در هم کوبیدن این دشمن به کارکرد اصلی و اولی ما تبدیل شده است. اولویتی که با همان درجه و ضرورت غلبه بر فاشیسم و اتحاد شوروی، دنبال میشد.
بازی سام ماجرا جو در پرسپولیس اتفاق می افتد. در این بازی شما به عنوان بازیگر رایانه، با نام سام برای نجات بشریت به گذشته برمی گردید و برای مبارزه با ایادی اهریمن، به پرسپولیس ایران میآیید.در تمام صحنههای این بازی که از نظر گرافیکی بسیار زیبا و خیره کننده طراحی شده است، پایگاههای دشمن با نمادهای اسلیمی، گنبد و مناره، کاشی کاریهای سنتی ایرانی و... تزیین شده است و روی کاشی کاریها، عبارتهایی مثل «انا مدینه العلم و علی بابها» و روایتهایی از این قبیل را به وضوح مشاهده میکنید.بعد از این که شما توانستید از پس مأموریت برآیید و تروریستها را نابود کنید، در مرحله پایانی به محیطی وارد میشوید که قرار است برای شما به عنوان قهرمان نجات جهان، جشن گرفته شود. این جشن در محیطی با نمادهای مسیحی و یا در کلیساها برگزار میشود.
بازیهای جنگی و سندیت تاریخی
بازیهای جنگی بر مبنای جنگهای ویتنام، جنگ بر سر خلیج فارس و جنگ عراق، تهیه میشوند. این بازیها در برگیرنده سندیت تاریخی و رئالیسم جغرافیایی در تبعیض نژادی است. بسیاری از افراد از آمیختن صنعت بازی و نیروی ارتش در آمریکا که نتیجهاش تولید بازیهایی مانند America"s army, Kuma war, Full Spectrum Warrior, SOCOM:U. S. Navy Seals است، انتقاد میکنند؛ زیرا این تولیدات در تصمیمات نظامی و جنگی در میدان جنگ، اثر دارد و جوانان درباره خوبی و بدی جنگ، دچار سردرگمی میشوند.
یک بازی جدید به نام نبرد نزدیک، به بازارهای آمریکا روانه شده است. اولین قانون در این بازی، شعار؛ مسجد را خراب کن و مسلمان را بکش است. در این بازی، کودکان میبایست شهرها را از مساجد، تروریستها، افراد دارای محاسن و علمای دینی، پاکسازی کنند!در این بازی، بازیکننده به جای سرباز آمریکایی عمل میکند و چهار نوع دشمن دارد که باید بر آنها غلبه کند.
دشمن اول، شبه نظامیانی از سربازان قدیمی ارتش لبنان هستند که با نیروهای سوری به رهبری اکبر السعود، افسرسابق ارتش و تاجرکنونی اسلحه، همکاری میکنند. دومین دشمن، جنبش عطاش است که نام گروهی از مسلمانان تندرو است که از سوی ایران و به رهبری فردی به نام طارق که از علمای دینی است، حمایت میشوند. این فرد هم بنا بر معرفی بازی، از عوامل ایران است.
دشمن سوم، ارتش زره ای سوری است که مجهز به سلاحهای سنگین و خودرویی است و دشمن چهارم نیز یگانهای ویژه ایران است. از قانونهای این بازی، میتوان به پرتاب موشک به مساجد و پاره کرده قرآنها اشاره کرد. این درحالی است که در این بازی، فردی که در حال بمب گذاری در مسجد است، صدای اذان را میشنود.چند سال پیش نیز سازمان بازیهای اینترنتی آمریکا با ساخت یک بازی ویدیویی به نام پاکسازی نژادی مسلمانان، جنگ با اسلام را علنی کرد.به نوشته سایت میدل ایست آنلاین، کاربر در این بازی ضد اسلامی، ابتدا به کشتن مسلمانان میپردازد؛ سپس اسامه بن لادن رهبر گروه القاعده را میکشد.
در منوی آغازین این بازی ویدیویی – کامپیوتری، ابتدا از مخاطبان خواسته میشود که به دانلود کردن این بازی بپردازند و در نقش یک سرباز آمریکایی، همه نژادها و مذاهب اسلامی را از بین ببرند.میدل ایست آنلاین افزوده بود: نام دیگر این بازی رایانهای، نسل کشی مدرن مذهبی نام دارد و انتظار میرود این بازی رایانه ای که به صورت کاملاً مغرضانه و به قصد ایجاد جنگ ادیان طراحی شده، آرام آرام دامنه اعتراضات مسلمانان جهان را باعث شود.
بازیهای «توفان صحرا»، «بازگشت به قلعه ولفن اشتاین» و «بازگشت به بغداد»، از بازیهایی هستند که به صورت گسترده، به بازارهای جهانی عرضه شدهاند و در آنها سرباز ارتش آمریکا، نماد خیر در برابر شرارت معرفی شده است.در بازی «نیروی دلتا (Delta Force)»، فرد بازیکننده، نقش یک سرباز آمریکایی را برعهده دارد که برای مبارزه با تروریسم، به خاورمیانه اعزام میشود. در ابتدای این بازی، نقشه جهان دیده میشود که در آن برخی کشورها با رنگ تیره، متمایز شدهاند. در میان این نقشه، ایران با تیرهترین رنگ ممکن، مشخص شده است.
در مراحل آغازین بازی، کاربر که یک سرباز آمریکایی مجهز است، باید تروریستها را که کسانی جز ایرانیها نشان داده نشدهاند، به قتل برساند. در طول این بازی، اصواتی چون حاجی هلش بده عقب، من این جا کمک میخوام و... شنیده میشود. در سری بازیهای دلتا فورث و به ویژه نسخههای جدید آن، شما به عنوان قهرمان بازی به نقاط مختلف جهان سر میزنید؛ از مبارزه با قاچاق مواد مخدر در کلمبیا گرفته تا مبارزه با تروریستها در ایران، مسئولیت جهانی شماست. آری، ایران و به طور دقیق، جزیره خارک، هدف این بازیهاست.
در این بازیها، یکی از سختترین مراحل بازی، مبارزه با تروریستهای ایرانی است. شما در همه جهان و در گیر و دار مبارزه با عناصر شرور، همواره با آدمهایی با لباس شخصی روبهرو هستید؛ اما به ایران که میرسید، باید با نیروهایی منظم و نظامی که یونیفرم نظامی خاکی بر تن دارند و چهرههایی بسیجی و اسلامی دارند، مبارزه کنید.
در یکی از این مراحل، باید پس از درگیری با نیروهای ایرانی، کامیونهایی را که حاوی مواد شیمیایی هستند و از اسکورت محکمی هم برخوردارند، صحیح و سالم به تصرف در آورید و بدون این که آسیبی ببینند، به یک منطقه امن مورد نظر برسانید.در بازی کانتر (Counter) ، کاربر رایانه باید برای مبارزه با تروریستها به کشورهای اسلامی برود. تروریستهایی که در این بازی با او درگیر میشوند، همه پیشانی بند دارند و ریش دار هستند. نکته مهم در این بازی این است که کاربر برای مبارزه با تروریستها، میتواند ملیت آمریکایی، انگلیسی و حتی اسرائیلی برای خود انتخاب کند.
در این بازی پرطرفدار، شما برای مبارزه با تروریسم باید به کشورهای مختلفی بروید و مکانهای درگیری، منقّش به نقوش اسلامی هستند و تروریستها با چهره مسلمانان به نمایش درآمدهاند.در بازی طوفان صحرا (DESERT STORM) عرضه شده در سال 1381ش.، بازی کننده در نقش یک سرباز انگلیسی و آمریکایی است که مأموریتش، آزاد سازی عراق از یوغ دیکتاتوری است. او در این بازی، یک دشمن میشناسد و آن هم سرباز عراقی است. این بازی، هیچ مخالفتی را در آمریکا به وجود نیاورد و تنها به افراد زیر 16 سال توصیه شد که این بازی را انجام ندهند. هدف پنهانی بازی طوفان صحرا، آن است که فرد بازی کننده، خود را در موضع دفاع از نظم نوین جهانی قرار دهد.
در بازی ژنرالز، بازیگر رایانه در نقش یک سرباز آمریکایی، مأمور مبارزه با تروریستها در عراق و افغانستان است. در عراق، قهرمان بازی در آستانه ورود به بغداد است که نیروهای عراقی یک موشک شلیک میکنند و در بازار شهر، عده زیادی از زنان و کودکان عراقی کشته میشوند.این صحنه باعث میشود قهرمان بازی در انجام مأموریتش برای نابودی نظامیان عراقی، مصممتر شود.
شرکت آمریکایی ûKumaWar که تولیدکننده بازیهای رایانهای جنگی و سیاسی است، بازی جدیدی نیز در مورد حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ایران، به نام ûIran Assaultعرضه کرده است. در این بازی، سربازان آمریکایی ضمن حمله به تأسیسات هستهای نطنز و کشتن نگهبانان، یکی از ماموران آمریکایی را که به اصطلاح در آن جا اسیر شده، نجات میدهند.
یک بازی رایانهای که در کنار بازیهای دیگر رواج پیدا کرده، ماجرای نجات یک سرباز آمریکایی از دست نیروهای اسلامی، توسط یک کماندوی آمریکایی است؛ یعنی بازیگر رایانه - که فرقی نمیکند من باشم یا شما و یا فرزندانمان - باید نقش آن کماندو را بازی کند و برای نجات سرباز آمریکایی، به خلیج فارس و بر فراز اسکلههای نفتی برود.
در این جنگ و گریز و کشت و کشتار، بازیگر رایانه، باید سربازان مسلمان را با پیشانی بندهای یا مهدی، یا حسین و یا فاطمه، بکشد و امتیاز بگیرد؛ تا بتواند به محل اسارت هموطن خودش برسد و او را نجات بدهد.شرکت سازنده این بازی سالها قبل بازی «شاهزاده ایرانی» را روانه بازار کرده بود که یکی از بازیهای بسیار پرطرفدار به شمار میآید. این شاهزاده ایرانی در مراحل مختلف، از شمشیرهای متنوعی استفاده میکند که هر کدام ویژگی مخصوصی دارد و بر روی این شمشیرها نقوشی حک شده که عبارتند از:
1. سیف فارس القوی (شمشیر سوار قدرتمند)،
2. سیف فارس المنتقم (شمشیر سوار انتقام گیرنده)،
3. سیف فارس المهتدی (شمشیر سوار هدایت شده(.
ترسیم این نقوش بر شمشیرها با هدف خاصی انجام شده است؛ عبارتهایی عربی با القاب امام زمان(عج) بر شمشیر شاهزاده ایرانی! این بازی یکی از پرطرفدارترین بازیهای دنیاست که نسخه رایانهای آن نیز موجود است. محبوبیّت این بازی هیجانی (action) به حدی است که سازمان «WCG:World Cyber Games» که به برگزاری مسابقات بازیهای کامپیوتری در دنیا میپردازد، آن را در رأس بازیهای خود قرار داده است. محل وقوع ماجرا در این بازی نیز مانند بسیاری دیگر از بازیها، خاورمیانه و کشورهای عربی - اسلامی منطقه است و شما نمادها و نشانههای مسلمان بودن را در تروریستها میبینید. تروریستها در این بازیها، دارای محاسن و پیشانیبند قرمز هستند و تصاویری که پس از کشته شدن آنان نمایش داده میشود، تداعی کننده همان تصاویری است که ما از لحظه شهادت رزمندگان دیدهایم و جالبتر این که شما میتوانید به عنوان پلیس ضد ترور از کشورهای مختلفی، به ویژه رژیم صهیونیستی، وارد عمل شوید.
سیدغلامحسن خاکزاد شاهاندشتی
منبع :ماهنامه پرسمان شماره 112